2016. április 2., szombat

0.- Mert győztesek nincsenek, csak túlélők

Hello! Hát itt is vagyok, amint azt megígértem. Valamiért 31.-én a blogger nem akarta közzé tenni, de most itt van. Az előző átírt változata, de fontos új dolgok vannak benne, szóval szerintem olvassátok el még egyszer. Kérlek titeket, hogy jelezzetek vissza valamit, akár egy komival, akár egy pipával, vagy egy megosztással, nagyon sokat számítana. Itt az első rész, remélem tetszik :)
Iszonyúan köszönöm az előző közleményhez érkezett majdnem húsz megtekintést és az egy megosztást, ami nem tűnik soknak, de elmondhatatlanul jó érzés tudni, hogy vannak akik még mindig itt vannak, és kitartanak mellettem. Nagyon nagy köszönet a világ legjobb olvasóinak!
Lili



Az Éhezők viadala egy játék. Hetvenegy éve kezdődött, mikor a tizenhárom körzet fellázadt csillogó fővárosuk, a Kapitólium ellen. A lázadást leverték, a tizenharmadik körzetet lebombázták, több ezer ember halt meg, az emberiség a pusztulás határára került. Mégis mi esélyük volt az éhező munkásoknak, a tökéletesen felszerelt katonákkal, csúcsmodern technológiával készült fegyverekkel szemben? Talán csak annyi, hogy több ezer emberben lobogott a tűz, ezek az emberek az életüket, vagyonukat, családjukat is kockára tették a szabadságért. A legveszélyesebb fegyverek nem laboratóriumokban készülnek, a legjobb katonákat nem táborokban képzik ki, hanem az igazi veszély a Kapitólium számára, a mindenre elszánt hétköznapi emberek a körzetekből.  A vezetők pont ettől rettegnek. Félnek, hogy még egyszer föllázadunk, ezért bevezették az Éhezők viadalát. Minden évben, Aratáskor, körzetenként kihúzzák egy 12-18 éves lány, és egy fiú nevét az üveggömbből. Ők fogják képviselni a körzetüket. A fővárosba viszik őket, ahol felkészülnek, majd bezárják őket egy hatalmas szabadtéri arénába, ahol meg kell egymást ölniük. Aki utoljára életben marad, az lesz a győztes. Látszólag fényűző élet vár rá. Visszatérhet a körzetébe, a családjával együtt beköltözhet a győztesek falujába, pénzt, elismerést, tiszteletet kap. Ám ehhez először menekülnie, bujdosnia, éheznie, nélkülöznie, gyilkolnia kell. Az ország, Panem összes embere őt nézi. Hiába nyer, félni, rettegni fog, egész életében. Teljesíti az elnök parancsait, akármit is kér. Fél, hogy ő lesz a következő győztes, aki már nem fog kelleni az elnöknek, és egy sötét éjszakán megtalálják halottan az erdőben. Megállapítják majd, hogy öngyilkosság történt. Fél attól is, hogy a gyerekei lesznek a következő Kiválasztottak. Így lesz az erős győztesből kiszolgáltatott, gyenge bajnok, ki csupán egy parancsokat teljesítő szolga az elnök játékában. Mert győztesek nincsenek, csak túlélők.


" - A viadal nem játék! A viadal a Kapitólium fegyvere, a körzetek lakóival szemben. Megfélemlítik az embereket, hogy ne merjenek még egyszer fellázadni. Az ártatlan gyerekek gyilkolása kellőképpen brutális, és erőszakos megtorlás, ami teljesen tükrözi a csillogó fővárost, és kegyetlen elnökét. De ha bátor, mindenre elszánt emberek összefognak, porig tudják rombolni a Kapitóliumot, ezt jegyezd meg lányom, egy életre!- " mondta apám.
" - A viadalnak győztese nincs, csak túlélője. Egy életen keresztül üldözik a stábok, a túlbuzgó fővárosiak, az elnök pedig minden lépését szemmel tartja, elég egy kis hiba, és a rokonaid alulról szagolják az ibolyát, Johanna, vigyáznunk kell!- " fejti ki az anyám.
"- A Kapitóliumban a viadalok a legelterjetteb tömegszórakoztatási események. Képzeld csak el, Johanna, amint parókában, sminkben, nagyestélyiben állnak a Tv előtt, és várják, hogy ki fog a leghamarabb meghalni. Bezzeg ha az ő gyerekeiket zárnák be az arénába, rögtön nem lennének ilyen boldogok!- " mondja Helen, a nagynéném nem győztes.
"- Johanna, ugye tudod, hogy a viadalon ölni kell? Egy csapat gyerek gyilkolja egymást, akik akár barátok is lehetnének, csak annyi a hibájuk, hogy rajta volt a nevük egy kis fehér papírcetlin!- " Josh, a bátyám gyűlöli a viadalt, mint mindenki más is.
"- Unokám, te ugye gonosznak látod a hivatásosokat? Azt kell hogy mondjam, hogy nincs igazad. Ők is túl akarnak élni, és nem akarnak meghalni. Ne hibáztasd őket!- " nagyapám is járt már az arénában.
"- Ha kijöttél az arénából, az első gondolatod, hogy megmenekültél, ismét élheted egy normális körzetlakó életét. De az emlékek örökké kísérteni fognak, és senki sem menekülhet ez elől. A nép pedig ha látja győzteseit szenvedni, félni kezd, és nem mer lázadni.- " mondta a szintén győztes nagyanyám.
" -A viadal csak azért van, hogy legyen min szórakozniuk. Undortó, visszamaradott népség.-" fejtette ki barátnőm, Alison, majd rögtön be is mutatta, hogy milyen egy tipikus kapitóliumi pláza cica. Szakadtunk a röhögéstől.
"- A viadal szar. -" Nate barátom röviden megfogalmazta a dolog lényegét. Sok mindent hallottam a viadalról, és a Kapitóliumról, és nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem hallottam róluk pozitívumokat. De akinek a beszámolója mégis leginkább megfogott, az Blight volt, a hetedik körzet egyik korábbi győztese, aki aznap este nálunk vacsorázott. Emlékszem arra az estére, és sosem fogom elfelejteni. Tizenegy éves lehettem. Ősz vége volt, a levelek hullottak a fákról, és meglehetősen hideg volt. Josh és Liam, az érett, tizennégy éves ikerbátyáim, viadalosat játszottak.
- A viadal nem játék!- szólt rájuk az édesapám.
- Hagyd csak őket, Jason. Mesélek nekik egy történetet.- mondta a vendég, és belefogott a mesélésbe.- Képzeljétek el, hogy ott álltok egy gépen, és halljátok, hogy egy ember hatvantól visszafelé számol. Lelépni nem szabad, mert azonnal széttép egy akna. Körbenéztek, és egy erdőt láttok. Innentől kezdve bárki megölhet. Innentől kezdve senkiben sem bízhatsz. Innentől kezdve senkit sem szerethetsz. A sorsod a népszerűségedtől, és az ügyességedtől függ. Mit teszel? Egy rossz döntés helyrehozhatatlan hiba lehet. Ha meghalsz nincs visszaút. Ha túlélsz, azzal a tudattal kell élned, hogy gyilkos vagy. És akkor elhangzik egy mondat. Egy mondat, mely megváltoztatja a sorsodat. Egy mondat, ami megölhet. Egy mondat, ami elveheti tőled a szeretteidet. Egy mondat, mely megváltoztat. Egy mondat, ami egy lázadás kezdete. Egy mondat, amiért sok száz embert végeznek ki. Egy mondat, ami megöli a szerelmet, és a barátságot. Egy mondat, amiért gyilkolsz. Egy mondat, amiért sírsz. Egy mondat, ami miatt rémálmaid vannak. Egy mondat, ami nem hagy élni. Egy mondat, ami dönt az életedről. Egy mondat, amiért több ezren sírnak. Egy mondat, ami miatt 23- an meghalnak. Egy mondat, amitől félsz. Egy mondat, ami veszélyesebb, mint egy gyilkos fegyver. Hölgyeim és Uraim, kezdődjék az Éhezők viadala!- itt vagyok tizenhat évesen. A hajam hosszabb lett, megváltoztam. De ezt a beszédet hallom minden aratáskor. Talán nem tudom mi az a viadal. Nem éltem meg. De biztos vagyok benne, hogy egy borzasztó dolog, amiben nem akarok részt venni.

1 megjegyzés: